Strony

środa, 9 lipca 2014

Wino z wytłoków czarnej porzeczki

Czarna porzeczka jest jednym z najlepszych materiałów na owocowe wino czerwone. Wino porzeczkowe odznacza się intensywną barwą, aromatem i smakiem. Nie bez znaczenia jest zawarte w jagodach czarnej porzeczki bogactwo polifenoli i antocyjanów, które przeciwdziałają szkodliwym wolnym rodnikom. Czarna porzeczka, uprawiana w naszym kraju na olbrzymią skalę, służy do wyrobu wielu produktów spożywczych, głównie soków i koncentratów. Powstałe w procesach produkcyjnych odpadki najczęściej nie są wykorzystywane i trafiają np. na kompost. Tymczasem odpadki te - wytłoki - stanowią doskonały surowiec do produkcji stołowego wina czerwonego, co potwierdzają badania naukowe oraz moje doświadczenie. Jeżeli w dodatku mamy dostęp do darmowych wytłoków (których utylizacja jest problemem dla tłoczni soków czy zakładów przetwórstwa owoców), to mamy możliwość produkcji dobrego wina po minimalnych kosztach.