Szkło zapewnia winu ochronę przed światłem, które może
mieć wpływ na jakość wina. Właściwy wybór koloru szkła oraz ulepszenie
kompozycji szkła i zastosowanych powłok przez producentów może poprawić
stopień ochrony przed światłem. Napełnianie bezbarwnych i/lub lekkich,
cienkich butelek winem może wpłynąć na jego jakość, ponieważ taka
butelka zapewnia mniejszą ochronę przed szkodliwym działaniem światła.
Strony
▼
poniedziałek, 23 lutego 2015
środa, 18 lutego 2015
Cydr z karmelizowanym miodem
Podany poniżej przepis to połączenie rześkości i
owocowości cydru ze słodyczą i gęstością miodu. Dodatek tego drugiego
nie polega jednak na zwyczajnym zmieszaniu soku jabłkowego z miodem. Ten
typ cydru (z angielska zwany "cyser", czyli cydr miodowy) ma
charakteryzować się posmakami karmelu, toffi, czekolady, waty cukrowej i
pieczonych pianek marshmallow. Karmelizowany miód może zmienić ponadto barwę
cydru, wzmacniając złotą barwę czy nawet dodając tony czerwieni.