Po
analizie wyglądu, zapachu i smaku wina następuje jego ocena
zbiorcza. Wrażenia ogólne to podsumowanie całokształtu
degustowanego trunku.
Wino
wybitne, eleganckie to doskonały trunek, wyróżniający się na tle
innych, zapadający w pamięć (3 pkt). Wino dobre jest zrównoważone,
cieszy wyglądem, zapachem i smakiem, pasuje do wielu typów
jedzenia, nie posiada żadnych wad (2 pkt). Wino przeciętne jest
akceptowalne ale proste, nie razi dokuczliwymi błędami (1 pkt).
Wino niepijalne odrzuca zapachem lub smakiem, wynika to z zepsucia
wina, wyjątkowo słabego surowca lub niskich umiejętności winiarza
(0 pkt).
W
ten sposób kończymy analizę i ocenę wina. Pozostaje tylko
zsumować cząstkowe noty, aby otrzymać wynik końcowy. Podczas
Konkursu Win Domowych, organizowanego przez Łódzki Klub Winiarzy i
Biowin, za bardzo wysokie wyniki przysługują medale:
16,00
- 17,99 pkt - medal srebrny
14
- 15,99 pkt - medal brązowy
Wino
medalowe to prawdziwa duma i sukces winiarza. Oznacza bowiem wino o
nieprzeciętnych walorach, które w dodatku wyróżnia się na tle
wielu innych win.
Pozostaje
tylko życzyć samych wysokich ocen, jeżeli poddajemy swoje wyroby
ocenie oraz sukcesów w trudnej ale fascynującej roli degustatora i
jurora win.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz