Wygląd wina, czyli jego
kolor, barwa, odcień, klarowność oraz blask może wiele powiedzieć
o jakości wina, jego wieku, surowcu, z jakiego zostało zrobione, a
także zdradzić jego wady. Analiza wyglądu wina jest zawsze
pierwszym etapem jego oceny.
Postępowanie:
- Spojrzenie na kieliszek z góry (pionowe) umożliwia dostrzeżenie połysku wina, klarowności, głębi koloru oraz potencjalnych wad, jak bąbelki czy zmętnienie.
- Spojrzenie na kieliszek trzymany pod kątem 30o-45o pozwala na ocenę barwy i odcienia wina, a także jego połysku lub obecnych wad.
Kluczowe w ocenie wyglądu
wina są czysty, przezroczysty kieliszek oraz odpowiednie światło.
Kładąc lub trzymając kartkę białego papieru za kieliszkiem
sprawiamy, że światło ulega odbiciu, oświetlając wino i
umożliwiając prawidłową ocenę.
Klarowność:
Wszystkie wina powinny
być klarowne, tzn. przejrzyste oraz wolne od unoszących się osadów
czy drobin. Połysk wina można porównać do blasku perły.
Kryształowo czyste wino, z połyskiem, prezentuje się żywo,
zdrowo, wyróżnia się na tle innych win (1 pkt w arkuszu). Wino
przezroczyste jest klarowne ale pozbawione blasku (0,5 pkt). Wino
mętne jest wadliwe (może oznaczać zakażone wino), jest
nieprzejrzyste, matowe, dają się w nim zauważyć pływające
drobiny (0 pkt). Jeżeli oceniamy wina stabilne, nie musujące,
bąbelki gazu są uważane za wadę (0 pkt).
Kolor:
Podział win owocowych
(nie gronowych) ze względu na kolor samego wina czy surowca z
jakiego zostało zrobione jest niezwykle trudny. Dla przykładu owoce
dzikiej róży (rosa canina) są czerwone ale wino z nich zrobione
jest powszechnie uważane za białe. Rozróżnienie win owocowych na
białe lub czerwone nie jest jednak tematem tego artykułu. Żywa,
przyjemna barwa wina czerwonego może zawierać się w przedziale od
jasnej czerwieni do niemal czerni. Przy czym ciemniejsza, głębsza
czerwień jest często brana pochopnie za oznakę wina o bardzo
dobrej jakości. Wina białe odznaczają się spektrum od słomkowego,
przez odcienie żółtego i złotego, do koloru bursztynu i herbaty
(1 pkt). Wino niemal bezbarwne lub odbarwione (wino czerwone, z
którego „wypadł” barwnik) oraz wino brunatne lub o brązowym
odcieniu (skutek nadmiernego utlenienia) są wadliwe (0 pkt).
Analiza wyglądu wina
jest właściwie najprostszym etapem jego oceny. Jest jednak ważna,
ponieważ wygląd może (lecz nie musi) świadczyć o jakości
trunku. Wino o żywej, miłej dla oka barwie i blasku obiecuje dalsze
przyjemne doznania. Natomiast mętne, zbrunatniałe lub pozbawione
koloru wino będzie zapewne serią dalszych porażek.
Duże znaczenie w degustacji wina ma to, w czym je podajemy. Kieliszki mogą np. zasadniczo się różnić w zależności od rodzaju wina. Ostatnio np. z okazji zbliżającego się Sylwestra, kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow nowy zestaw kieliszków, przeznaczonych specjalnie do szampana. Taki trunek zawsze musi być podawany w odpowiedni sposób. Bez tego impreza sylwestrowa może się nie do końca udać :).
OdpowiedzUsuń