poniedziałek, 7 stycznia 2013

Szwedzki glögg

Jeden z najlepszych przepisów na grzane wino.


Składniki:
  • butelka czerwonego wina
  • 1 szklanka rumu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 kawałki kory cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 5 ziaren kardamonu
  • kawałek posiekanego imbiru
  • kilka suszonych fig


Przygotowanie:

Podgrzej wino, nie doprowadzając do jego zagotowania. Wsyp cukier, wymieszaj aż się rozpuści, wrzuć wszystkie przyprawy oraz dodatki, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kilka godzin (lub na całą noc). Wyjmij przyprawy, podgrzej wino, znów uważając by go nie zagotować. Podawaj gorące.

2 komentarze:

  1. Dzieki za przepis...wyglada super, tylko male pytanko...Kiedy dodajemy rum? Wtedy kiedy mowa o dodatkach?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...