Po poprzednim, mocno teoretycznym, poście a w oczekiwaniu na następne może warto zaparzyć dobrej kawy i przetrawić nową porcję wiedzy?
Nie byłbym sobą, gdybym do kawy nie dodał odrobiny alkoholu, łącząc w ten sposób dwa ulubione napoje.
Jesteście ciekawi, skąd wzięła się kawa po irlandzku?
Wieść niesie, że irlandzka kawa została wymyślona dla ciepłego powitania Amerykanów, przybywających do Foynes w Irlandii. Po 18 godzinach lotu z USA, pasażerów czekała jeszcze podróż do terminalu lotniska, co miało im ponoć dawać w kość, szczególnie w zimie. W 1942 roku szef restauracji w terminalu lotniska, Joseph Sheridan, wpadł na pomysł, że Amerykanom powinna przypaść do gustu znana im kawa, ale z irlandzkim akcentem. Irlandczycy byli już przyzwyczajeni do dodawania odrobiny whiskey do herbaty, więc kawa nie była jakimś zaskakującym pomysłem. Gdy pewnego razu zapytano Josepha, czy jego kawa jest brazylijska, odpowiedział: "Nie, jest irlandzka!". Tak oto narodziła się ta tradycja.
Do 1 klasycznej Irish Coffee potrzebujesz:
- 40ml irlandzkiej whiskey
- 120ml świeżo zaparzonej kawy
- 1 łyżeczki brązowego cukru
- 60ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- Nagrzej szklankę, napełniając ją niemal wrzącą wodą.
- Ubij śmietanę, ale nie na sztywno; powinna dać się swobodnie wylać.
- Wylej gorącą wodę ze szklanki, napełnij ją w 3/4 kawą, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.
- Dodaj whiskey i wymieszaj.
- Trzymaj łyżkę wypukłą stroną do góry nad kawą i powoli lej na nią śmietanę, tak aby ułożyła się na górze szklanki. Nie mieszaj, pij na zdrowie!
Kawa pyszna, ale z pewnością bardzo kaloryczna :)
OdpowiedzUsuń