niedziela, 7 kwietnia 2013

Ciasto na stoucie z pianką


Choć minął zaledwie tydzień od Wielkanocy i można by mieć jeszcze serdecznie dość ciast, to chodziło za mną mocne i ciemne ciasto, przypominające w smaku stout. Nic prostszego niż upiec takie z dodatkiem ciemnego piwa. Ciemnoczekoladowy spód i biała pianka z serka mascarpone to świetne połączenie, dające piwny deser.



Składniki na małą keksówkę:

  • 150 ml dowolnego stoutu
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 3-4 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  • ok. 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 100 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru



Miksuję masło, jajka i cukier na puszystą masę. Dolewam stout (resztę dopijam w oczekiwaniu na ciasto) ;)

Często w przepisach na wypieki suche składniki miesza się oddzielnie i dopiero potem dodaje do składników płynnych... Ja to pomijam i dodaję mąkę, kakao, proszek i sodę po kolei jak leci, mieszając do połączenia się składników. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekę... aż się upiecze, piekarniki są przecież różne, każdy chyba swój zna. W moim wypadku ciasto powstało w parowarze i nie jest pod żadnym względem gorsze od wersji pieczonej.

Po upieczeniu i wystygnięciu ubijam mascarpone z cukrem pudrem i rozsmarowuję na cieście. Serek ma imitować piwną piankę.

Życzę smacznego! Jeżeli znacie jakieś wersje piwa w stanie stałym, np. jako ciasto to piszcie w komentarzach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...