środa, 29 stycznia 2014
sobota, 18 stycznia 2014
Winiarskie mity: „Wino bez drożdży”, czyli o naszych przyjaciołach - drożdżach
http://www.giantmicrobes.pl/ |
Drożdże to jednokomórkowe grzyby,
rozmnażające się przez pączkowanie lub podział. Człowiek używa
ich do produkcji chleba i napojów fermentowanych od początków
swojej historii. Mnóstwo jednak czasu musiało upłynąć, zanim w
połowie XIX w. zaczęliśmy rozumieć ich rolę w procesie
powstawania piwa czy wina. Tym bardziej dziwi fakt, że na początku
XXI wieku wciąż jeszcze zdarza się opór niektórych domowych
winiarzy przed wiedzą na temat drożdży, w ekstremalnych
przypadkach wyrażaną hasłem: wino bez drożdży.
sobota, 4 stycznia 2014
Jak minimalizować oksydację wina
Wystawienie wina na działanie powietrza, a szczególnie
zawartego w nim tlenu, przynosi zazwyczaj szkodę winu. Zaledwie w kilku typach
win, jak Sherry lub Madera, oksydacja jest uważana (do pewnego stopnia) za
zaletę. W większości przypadków utlenienie oznacza pogorszenie wina spowodowane
przez zmiany chemiczne, zachodzące podczas reakcji różnych składników wina z
tlenem. Wystarczy jednak pamiętać o kilku zasadach, które ochronią wino przed szkodliwą
oksydacją.
Subskrybuj:
Posty (Atom)