Z małym poślizgiem, ale są. Wyniki VII konkursu można zobaczyć tutaj. Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników.
poniedziałek, 16 listopada 2015
piątek, 16 października 2015
VII Konkurs Win Domowych Łódź 2015
Łódzki Klub Winiarzy ma przyjemność zaprosić winiarzy domowych do udziału w VII Ogólnopolskim Konkursie Win Domowych. Wydarzenie to odbędzie się pod patronatem firmy Browin 7 listopada 2015 roku.
Każdy chętny może wystawić do konkursu 3 butelki domowego wina i zmierzyć się z innymi winiarzami z Polski i zagranicy. Wina będą oceniane przez kompetentnych sędziów, a najlepsze z nich zdobędą medale i nagrody.
W wydarzeniu można również wziąć udział osobiście - w siedzibie Browinu, ul. Pryncypalna 129/141, Łódź.
czwartek, 8 października 2015
Święto wina i oleju w Warszawie 16-17.10.2015
W dniach 16-17 października 2015 w hali nr 3 w Centrum Expo koneserzy wina oraz dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu - międzynarodowych targach Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival.
Producenci, importerzy, dystrybutorzy z wielu zakątków świata m.in: Chile, Słowenii i Włoch podzielą się swoim doświadczeniem oraz zaprezentują produkty podczas trwających dwa dni targów.
Udział w targach będzie doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów, zdobycia kolejnych klientów oraz umocnienia istniejących już relacji biznesowych. Liczne degustacje win, oliwy i olejów wzbogacą wiedzę gości na temat szlachetnych trunków oraz pysznych i zdrowych dodatków.
Ofertę targów wzbogacą liczne seminaria prowadzone przez ekspertów z Polski i zagranicy. Ilość miejsc jest ograniczona, więc zapraszamy do pre-rejestracji na stronie.
Zapraszamy na targi nie tylko profesjonalistów, sommelierów, kucharzy i restauratorów, ale także wszystkie osoby zainteresowane winem i olejami wysokiej jakości.
Każda osoba kupująca bilet na targi otrzyma pamiątkowy kieliszek do degustacji gratis.*Warszawskie Centrum Expo XXI, Hala nr 3.
16-17 Października 2015, godz. 10:30-18:30.
Więcej informacji: www.wineexpopoland.pl
*do wyczerpania zapasów
z materiałów prasowych organizatora
sobota, 4 lipca 2015
Odkwaszanie czarnej porzeczki na gorąco
Porzeczki
od zawsze były popularnym materiałem na wino owocowe. Są uprawiane w
całym kraju, przez co nie ma problemów z ich pozyskaniem, łatwo poddają
się fermentacji i odznaczają się przyjemnym i intensywnym aromatem i
smakiem. Z drugiej jednak strony, wysoka zawartość kwasów sprawia, że
trudno jest zrobić udane wino porzeczkowe "konwencjonalnymi" metodami. Z
pomocą przychodzi jednak polska literatura przedmiotu oraz
doświadczenia własne i innych winiarzy domowych.
poniedziałek, 6 kwietnia 2015
Q&A - czy drożdże aktywne powinny się pienić podczas uwadniania? - 5.2015
Suche drożdże aktywne to specjalnie spreparowane komórki drożdży
winiarskich, pozostające w fazie uśpienia przez pozbawienie ich wody
(dehydratację). Wystarczy uwodnić je w ciepłej wodzie (około 30 st. C),
aby po 25-30 minutach wznowiły zatrzymane funkcje życiowe i były gotowe
do zaszczepienia nastawu na wino, piwo czy cydr. Proces rehydratacji w
znaczący sposób wpływają na żywotność drożdży i efektywność fermentacji.
poniedziałek, 23 lutego 2015
Q&A - czy można przechowywać wino w zielonych butelkach - 4.2015
Szkło zapewnia winu ochronę przed światłem, które może
mieć wpływ na jakość wina. Właściwy wybór koloru szkła oraz ulepszenie
kompozycji szkła i zastosowanych powłok przez producentów może poprawić
stopień ochrony przed światłem. Napełnianie bezbarwnych i/lub lekkich,
cienkich butelek winem może wpłynąć na jego jakość, ponieważ taka
butelka zapewnia mniejszą ochronę przed szkodliwym działaniem światła.
środa, 18 lutego 2015
Cydr z karmelizowanym miodem
Podany poniżej przepis to połączenie rześkości i
owocowości cydru ze słodyczą i gęstością miodu. Dodatek tego drugiego
nie polega jednak na zwyczajnym zmieszaniu soku jabłkowego z miodem. Ten
typ cydru (z angielska zwany "cyser", czyli cydr miodowy) ma
charakteryzować się posmakami karmelu, toffi, czekolady, waty cukrowej i
pieczonych pianek marshmallow. Karmelizowany miód może zmienić ponadto barwę
cydru, wzmacniając złotą barwę czy nawet dodając tony czerwieni.
niedziela, 25 stycznia 2015
niedziela, 18 stycznia 2015
Q&A - jak odgazować wino - 2.2015
Odgazowanie wina to ważny etap wytwarzania wina, choć najczęściej
pomijany. Jak wynika jednak z Waszych zapytań w wyszukiwarkach, nieraz
należy zwrócić nań baczniejszą uwagę. Domyślam się, że problemem jest
uporczywie nagazowane, czyli nasycone dwutlenkiem węgla, wino. Mi
również zdarzały się wina, które pomimo wielomiesięcznego dojrzewania i
kilkukrotnego zlewania wciąż były lekko musujące, co nie odpowiadało mi
smakowo i uniemożliwiało butelkowanie. Z tym problemem można poradzić
sobie w prosty sposób.
https://www.youtube.com/watch?v=w9G9zpYfMxA |
niedziela, 11 stycznia 2015
Q&A, czyli o co pytacie w wyszukiwarkach - 1.2015
Od momentu umieszczenia linka do poczty z zachętą do zadawania pytań
dostałem wiele maili. Na wszystkie staram się odpowiadać jak najlepiej i
po informacjach zwrotnych mam prawo sądzić, że moje odpowiedzi są
pomocne. Jest jednak duża ilość pytań zadawanych niebezpośrednio, w
internetowych wyszukiwarkach, które prowadzą internautów na mojego
bloga, lecz czy zawsze znajdują oni satysfakcjonującą odpowiedź? Pewnie,
że nie zawsze! Parafrazując: "Na połowę pytań nie odpowiedziałem w
połowie tak dobrze jak bym chciał, a na mniej niż połowę chciałbym
odpowiedzieć w połowie dobrze tak jak na to zasługują". Przyjrzyjmy się
zatem frazom, które przywiodły na początku 2015 roku nowych czytelników
bloga, a które domagają się rozwinięcia.
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Spóźnione życzenia noworoczne i podsumowanie minionego roku
Rok 2014 za nami. Dla mnie osobiście był to rok przynoszący spore zmiany i wyzwania, które nie dotyczyły winiarskiej pasji, co miało negatywne reperkusje dla bloga Wino domowe 2.0. Mówiąc prościej, na blogowanie nie starczało czasu. Nie ubolewam nad tym i nie tłumaczę się - to naturalne zjawisko w życiu każdego człowieka. Nasza aktywność ma swoje wzloty i spadki, należy to spokojnie zaakceptować i nie zniechęcać się. Wciąż nie brak mi chęci do blogowania i pomysłów, wiele materiałów czeka w fazie wersji roboczej, kilka ciekawych win dojrzewa w piwnicy. Wszystko wskazuje więc na to, że w roku 2015 będzie o czym pisać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)