poniedziałek, 16 listopada 2015

Wyniki VII Konkursu Win Domowych Łódź 2015

Z małym poślizgiem, ale są. Wyniki VII konkursu można zobaczyć tutaj. Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników.

piątek, 16 października 2015

VII Konkurs Win Domowych Łódź 2015

Łódzki Klub Winiarzy ma przyjemność zaprosić winiarzy domowych do udziału w VII Ogólnopolskim Konkursie Win Domowych. Wydarzenie to odbędzie się pod patronatem firmy Browin 7 listopada 2015 roku.
Każdy chętny może wystawić do konkursu 3 butelki domowego wina i zmierzyć się z innymi winiarzami z Polski i zagranicy. Wina będą oceniane przez kompetentnych sędziów, a najlepsze z nich zdobędą medale i nagrody.
W wydarzeniu można również wziąć udział osobiście - w siedzibie Browinu, ul. Pryncypalna 129/141, Łódź.
Proszę o zapoznanie się z regulaminem a w razie pytań - o kontakt z organizatorami.


czwartek, 8 października 2015

Święto wina i oleju w Warszawie 16-17.10.2015

W dniach 16-17 października  2015 w hali nr 3 w Centrum Expo koneserzy wina oraz dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu -  międzynarodowych targach Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival.


Producenci, importerzy, dystrybutorzy z wielu zakątków świata m.in: Chile, Słowenii i Włoch podzielą się swoim doświadczeniem oraz zaprezentują produkty podczas trwających dwa dni targów. 
Udział w targach będzie doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów, zdobycia kolejnych klientów oraz umocnienia istniejących już relacji biznesowych. Liczne degustacje win, oliwy i olejów  wzbogacą wiedzę gości na temat szlachetnych trunków oraz pysznych i zdrowych dodatków. 
Ofertę targów wzbogacą liczne seminaria prowadzone przez ekspertów z Polski i zagranicy. Ilość miejsc jest ograniczona, więc zapraszamy do pre-rejestracji na stronie.
Zapraszamy na targi nie tylko profesjonalistów, sommelierów, kucharzy i restauratorów, ale także wszystkie osoby zainteresowane winem i olejami wysokiej jakości.
Każda osoba kupująca bilet na targi otrzyma pamiątkowy kieliszek do degustacji gratis.*

Warszawskie Centrum Expo XXI, Hala nr 3.

16-17 Października 2015, godz. 10:30-18:30.
Więcej informacji: www.wineexpopoland.pl
*do wyczerpania zapasów

z materiałów prasowych organizatora

sobota, 4 lipca 2015

Odkwaszanie czarnej porzeczki na gorąco

Porzeczki od zawsze były popularnym materiałem na wino owocowe. Są uprawiane w całym kraju, przez co nie ma problemów z ich pozyskaniem, łatwo poddają się fermentacji i odznaczają się przyjemnym i intensywnym aromatem i smakiem. Z drugiej jednak strony, wysoka zawartość kwasów sprawia, że trudno jest zrobić udane wino porzeczkowe "konwencjonalnymi" metodami. Z pomocą przychodzi jednak polska literatura przedmiotu oraz doświadczenia własne i innych winiarzy domowych.
 
 

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Q&A - czy drożdże aktywne powinny się pienić podczas uwadniania? - 5.2015

Suche drożdże aktywne to specjalnie spreparowane komórki drożdży winiarskich, pozostające w fazie uśpienia przez pozbawienie ich wody (dehydratację). Wystarczy uwodnić je w ciepłej wodzie (około 30 st. C), aby po 25-30 minutach wznowiły zatrzymane funkcje życiowe i były gotowe do zaszczepienia nastawu na wino, piwo czy cydr. Proces rehydratacji w znaczący sposób wpływają na żywotność drożdży i efektywność fermentacji.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Q&A - czy można przechowywać wino w zielonych butelkach - 4.2015

Szkło zapewnia winu ochronę przed światłem, które może mieć wpływ na jakość wina. Właściwy wybór koloru szkła oraz ulepszenie kompozycji szkła i zastosowanych powłok przez producentów może poprawić stopień ochrony przed światłem. Napełnianie bezbarwnych i/lub lekkich, cienkich butelek winem może wpłynąć na jego jakość, ponieważ taka butelka zapewnia mniejszą ochronę przed szkodliwym działaniem światła.

środa, 18 lutego 2015

Cydr z karmelizowanym miodem

Podany poniżej przepis to połączenie rześkości i owocowości cydru ze słodyczą i gęstością miodu. Dodatek tego drugiego nie polega jednak na zwyczajnym zmieszaniu soku jabłkowego z miodem. Ten typ cydru (z angielska zwany "cyser", czyli cydr miodowy) ma charakteryzować się posmakami karmelu, toffi, czekolady, waty cukrowej i pieczonych pianek marshmallow. Karmelizowany miód może zmienić ponadto barwę cydru, wzmacniając złotą barwę czy nawet dodając tony czerwieni.


niedziela, 25 stycznia 2015

Q&A - cydr butelkowanie - 3.2015

Teoretycznie butelkowanie cydru to prosta czynność. Jak jednak powszechnie wiadomo: wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe. Wychodząc naprzeciw poszukiwaczom informacji, jak butelkować cydr, podpowiadam:

niedziela, 18 stycznia 2015

Q&A - jak odgazować wino - 2.2015

Odgazowanie wina to ważny etap wytwarzania wina, choć najczęściej pomijany. Jak wynika jednak z Waszych zapytań w wyszukiwarkach, nieraz należy zwrócić nań baczniejszą uwagę. Domyślam się, że problemem jest uporczywie nagazowane, czyli nasycone dwutlenkiem węgla, wino. Mi również zdarzały się wina, które pomimo wielomiesięcznego dojrzewania i kilkukrotnego zlewania wciąż były lekko musujące, co nie odpowiadało mi smakowo i uniemożliwiało butelkowanie. Z tym problemem można poradzić sobie w prosty sposób.

https://www.youtube.com/watch?v=w9G9zpYfMxA

niedziela, 11 stycznia 2015

Q&A, czyli o co pytacie w wyszukiwarkach - 1.2015

Od momentu umieszczenia linka do poczty z zachętą do zadawania pytań dostałem wiele maili. Na wszystkie staram się odpowiadać jak najlepiej i po informacjach zwrotnych mam prawo sądzić, że moje odpowiedzi są pomocne. Jest jednak duża ilość pytań zadawanych niebezpośrednio, w internetowych wyszukiwarkach, które prowadzą internautów na mojego bloga, lecz czy zawsze znajdują oni satysfakcjonującą odpowiedź? Pewnie, że nie zawsze! Parafrazując: "Na połowę pytań nie odpowiedziałem w połowie tak dobrze jak bym chciał, a na mniej niż połowę chciałbym odpowiedzieć w połowie dobrze tak jak na to zasługują". Przyjrzyjmy się zatem frazom, które przywiodły na początku 2015 roku nowych czytelników bloga, a które domagają się rozwinięcia.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Spóźnione życzenia noworoczne i podsumowanie minionego roku

Rok 2014 za nami. Dla mnie osobiście był to rok przynoszący spore zmiany i wyzwania, które nie dotyczyły winiarskiej pasji, co miało negatywne reperkusje dla bloga Wino domowe 2.0. Mówiąc prościej, na blogowanie nie starczało czasu. Nie ubolewam nad tym i nie tłumaczę się - to naturalne zjawisko w życiu każdego człowieka. Nasza aktywność ma swoje wzloty i spadki, należy to spokojnie zaakceptować i nie zniechęcać się. Wciąż nie brak mi chęci do blogowania i pomysłów, wiele materiałów czeka w fazie wersji roboczej, kilka ciekawych win dojrzewa w piwnicy. Wszystko wskazuje więc na to, że w roku 2015 będzie o czym pisać.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...