czwartek, 21 lutego 2013
„Nic tak nie wpływa na ducha jak ciało”, czyli o ciele wina
Podczas czytania opisu wina lub not
degustacyjnych można zetknąć się z terminem „ciało wina”
(ang. wine body). Co kryje się pod tym z pozoru dziwnym i trudnym do
uchwycenia słowami zwrotem? Jakie rodzaje ciała wina rozróżniamy?
Co składa się na odczuwane przez nas ciało wina? Do czego wreszcie
może być przydatne dane określenie?
niedziela, 17 lutego 2013
"Redlówka", nalewka śliwkowo-pomarańczowa
Nalewki śliwkowe to jedne z moich ulubionych. Co roku próbuję innego przepisu i owoc ten zawsze odwdzięcza się znakomitym smakiem, niezależnie od odmiany i "świeżości". Nalewkę śliwkową można bowiem zrobić o każdej porze roku - również z owoców suszonych.
piątek, 8 lutego 2013
Wino żytnie - nowa odsłona
Domowe wina żytnie zauważalnie
straciły na popularności w ostatnich latach. Żyto zostało wyparte
przez łatwo dostępny ryż. Wina z obu tych surowców charakteryzują
się prostotą wykonania i szybkim dojrzewaniem, dlatego polecane są
początkującym. Ponadto, dają one wina neutralne w smaku i zapachu,
więc aż się proszą o różne dodatki owocowe, kwiatowe czy
przyprawowe. Łatwo więc dostosować przepis do swoich upodobań.
Proponowany poniżej sposób wykonania prowadzi do otrzymania wina
białego, wytrawnego, o niskiej zawartości alkoholu, dobrze
zaznaczonym ciele oraz o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu i
cytrusów, nieźle imitującego stołowe wino gronowe.
wtorek, 5 lutego 2013
Dziś sam jestem Dziadkiem... Mrozem
Święta - minęły. Dzień dziadka - minął. Mrozy nawet minęły. Co więc zostało? Dziadek Mróz!
poniedziałek, 4 lutego 2013
Grzany cydr z syropem z kwiatów czarnego bzu i anyżem
Cydry powoli zaczynają zadamawiać się
w świadomości Polaków, choć wciąż jest problem z określeniem
czy jest to wino, czy piwo. Odpowiedź jest tymczasem prosta i
jednoznaczna: cydr to cydr. Choć kojarzy się on bardziej z latem i
orzeźwieniem, to nic nie stoi na przeszkodzie w zrobieniu grzanego
cydru. Zapraszam!
sobota, 2 lutego 2013
Dwutlenek siarki w winie - podsumowanie
JAK ZMIENIŁ SIĘ TWÓJ STOSUNEK DO DWUTLENKU SIARKI W WINIE PO LEKTURZE BLOGA?
piątek, 1 lutego 2013
Kwas askorbinowy, czyli mniej "siarki" w winie, odc. 4
Po serii postów o korzystnym działaniu
dwutlenku siarki, jego prawidłowym dozowaniu i aplikowaniu do wina,
mam nadzieję, że część winiarzy domowych odrzuci nieuzasadnione
obawy i przesądy, związane z SO2. Antyoksydacyjne i
antyseptyczne właściwości tego związku są niezastąpione w
nowoczesnym i świadomym winiarstwie. Mimo to, wciąż poszukiwane są
inne sposoby stabilizacji i ochrony wina, głównie z powodu nacisków
konsumentów, część których nigdy nie zaakceptuje „siarczynów”
w winie. Jednym ze sposobów na ograniczenie użycia dwutlenku siarki
(ale nie całkowitej z niego rezygnacji!) jest kwas askorbinowy –
dostępny w wielu sklepach z akcesoriami winiarskimi i łatwy w
domowym zastosowaniu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)