niedziela, 30 czerwca 2013

Mój nastaw na wino rabarbarowe


Sezon na rabarbar powoli zbliża się ku końcowi. Można go jeszcze znaleźć w sprzedaży, ale wypierają go atrakcyjniejsze truskawki, czereśnie i wiśnie. O winie rabarbarowym pisałem już wcześniej, podając trzy sprawdzone przepisy. Sam jednak postanowiłem pójść nieco inną drogą, najważniejszymi punktami której są:

  • uzyskanie na zimno soku rabarbarowego do fermentacji;
  • niewytrącanie kwasu szczawiowego.

środa, 26 czerwca 2013

Vieux garçon, tutti-frutti lub nalewka wieloowocowa


Vieux garçon, czyli nalewka starokawalerska, to nalewka sporządzana poprzez stopniowe dodawanie do słoja z czystym alkoholem świeżych sezonowych owoców. Podobno tylko starzy kawalerowie mają dostatecznie dużo cierpliwości, aby taką nalewkę wykonać. Oczywiście potraktujmy to z przymrużeniem oka. Nalewka wieloowocowa, zwana też tutti-frutti, wychodzi każdemu, niezależni od płci i stanu cywilnego.
Przepis jest prosty: oczyszczone owoce wrzuca się do słoja, zasypuje cukrem i zalewa czystym alkoholem, tak aby owoce były zanurzone w całości. I tak od czerwcowych truskawek, po późno jesienne śliwki, dziką różę, jabłka, gruszki a nawet owoce egzotyczne. Skład wieloowocowej ratafii jest ograniczony tylko przez fantazję jej wykonawcy.

niedziela, 9 czerwca 2013

Festiwal Wina i Sera 6-9 czerwca 2013

Z przykrością informuję, że festiwal już zakończony. Ale jeśli o nim nie wiedzieliście lub nie udało się dotrzeć, to Was pocieszę: strata nie jest specjalnie dotkliwa i można ją szybko nadrobić. Festiwal Wina i Sera został zorganizowany przez dwa sklepy: Kondrat Wina Wybrane i Ser Lanselot. Oba działają w niezwykle modnej ostatnio przestrzeni OFF Piotrkowska w Łodzi. Jeżeli jesteście z Łodzi lub się tu wybieracie, koniecznie odwieźcie to miejsce (nawet jeśli nie nosicie spodni rurek i białych słuchawek...).
Każdy dzień festiwalu był poświęcony jednemu krajowi winiarskiemu: Włochom, Hiszpanii, Węgrom i Portugalii. Serwowane były wina z tych państw, zaś tuż obok można było dobrać sery pasujące do tego, co aktualnie w kieliszku (sklep z winami sąsiaduje ze sklepem z serami - lepiej pomyślane niż w niejednym supermarkecie...). Kulminacją był z pewnością piątkowy dzień hiszpański, dzięki obecności Marka Kondrata.

piątek, 7 czerwca 2013

Literatura winiarska: W. Bosak, Poprawa jakości win białych

Dziś odpocznę od pisania. Podaję za to link do lektury krótkiej, lecz treściwej i po polsku. Autor: Wojciech Bosak. Pełen tytuł: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Część pierwsza: poprawa jakości win białych. Do pobrania z oficjalnego źródła.
Choć tytuł wskazuje tylko na wina gronowe, to w większości można przełożyć zawartą w broszurze wiedzę również na wina z innych surowców.
Warto przeczytać, szczególnie w okresie wybitnie sprzyjającym winom białym.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...