czwartek, 27 lutego 2014

Warsztaty w Biowinie 7 marca 2014 r.


poniedziałek, 24 lutego 2014

Do czego służy enzym pektolityczny?

Wielu winiarzy zadaje pytanie po co dodaje się do wina enzym pektolityczny i właściwie na jakim etapie produkcji powinno się to robić. Czy na samym początku, czy równie dobrze w każdym innym momencie? Czy enzym ten służy tylko jako środek poprawiający klarowność wina? A może ma on wpływ na pracę drożdży i lepszą fermentację?

Jabłka i śliwki - owoce o największej ilości pektyn.


piątek, 14 lutego 2014

Równowaga w winie

Równowaga w winie to pojęcie z pozoru oczywiste. Jest to harmonia wielu składników wina, ich równoważne współtworzenie smaku i bukietu wina. Gdy wino jest zrównoważone – jest dobre. Przeciwnie, gdy któryś z elementów dominuje i zaburza harmonijny odbiór wina, nie posiada ono równowagi. Po bliższym spojrzeniu na aspekt równowagi okaże się, że nie jest to takie proste, ale warte mimo to dokładniejszego przedstawienia, ponieważ pojęcie to używane jest podczas oceniania win w ramach konkursów, przydaje się także w domowej produkcji win.

BTW, happy Valentine's Day;)

sobota, 1 lutego 2014

Długie leżakowanie win domowych

Początki tworzenia win w domu bywają trudne. Chciałoby się sięgnąć po swoje wino jak najszybciej, dlatego często bywa ono wypijane za wcześnie – zanim się ułoży i osiągnie optymalny profil smakowy. Dopiero wraz z latami i kolejnymi nastawami powiększa się domowa piwniczka i pojawia się chęć dłuższego, kilku lub kilkunastoletniego, przechowywania wina. Czy jednak każde wino domowe nadaje się na tak długie leżakowanie? Czym powinno się charakteryzować i jakie warunki musi mieć zapewnione, aby zwycięsko przejść próbę czasu?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...