środa, 26 czerwca 2013

Vieux garçon, tutti-frutti lub nalewka wieloowocowa


Vieux garçon, czyli nalewka starokawalerska, to nalewka sporządzana poprzez stopniowe dodawanie do słoja z czystym alkoholem świeżych sezonowych owoców. Podobno tylko starzy kawalerowie mają dostatecznie dużo cierpliwości, aby taką nalewkę wykonać. Oczywiście potraktujmy to z przymrużeniem oka. Nalewka wieloowocowa, zwana też tutti-frutti, wychodzi każdemu, niezależni od płci i stanu cywilnego.
Przepis jest prosty: oczyszczone owoce wrzuca się do słoja, zasypuje cukrem i zalewa czystym alkoholem, tak aby owoce były zanurzone w całości. I tak od czerwcowych truskawek, po późno jesienne śliwki, dziką różę, jabłka, gruszki a nawet owoce egzotyczne. Skład wieloowocowej ratafii jest ograniczony tylko przez fantazję jej wykonawcy.

Nalewka będzie dobra już na święta Bożego Narodzenia. Z czasem smak będzie się zmieniał, a w jakim kierunku – przekonamy się, o ile starczy cierpliwości.

Kilka rad:
  • owoców ziarnkowych (jabłka, gruszki, pigwy, pigwowiec) nie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.

  • pestkowce (wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki...) drylujemy i usuwamy pestki.
  • owoce jagodowe (porzeczki, agrest, czarne jagody, borówki...) wrzucamy do słoja w całości.

U mnie na dobry początek idzie 0,5 truskawek i 0,5 czereśni, 100 g cukru i 1 l alkoholu 70-procentowego (0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...