Vieux garçon, czyli nalewka
starokawalerska, to nalewka sporządzana poprzez stopniowe dodawanie
do słoja z czystym alkoholem świeżych sezonowych owoców. Podobno
tylko starzy kawalerowie mają dostatecznie dużo cierpliwości, aby
taką nalewkę wykonać. Oczywiście potraktujmy to z przymrużeniem
oka. Nalewka wieloowocowa, zwana też tutti-frutti, wychodzi każdemu,
niezależni od płci i stanu cywilnego.
Przepis jest prosty: oczyszczone owoce
wrzuca się do słoja, zasypuje cukrem i zalewa czystym alkoholem,
tak aby owoce były zanurzone w całości. I tak od czerwcowych
truskawek, po późno jesienne śliwki, dziką różę, jabłka,
gruszki a nawet owoce egzotyczne. Skład wieloowocowej ratafii jest
ograniczony tylko przez fantazję jej wykonawcy.
Kilka rad:
-
owoców ziarnkowych (jabłka, gruszki, pigwy, pigwowiec) nie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
- pestkowce (wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki...) drylujemy i usuwamy pestki.
- owoce jagodowe (porzeczki, agrest, czarne jagody, borówki...) wrzucamy do słoja w całości.
U mnie na dobry początek idzie 0,5
truskawek i 0,5 czereśni, 100 g cukru i 1 l alkoholu 70-procentowego
(0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz