Wino jest jak muzyka. Aby czerpać
przyjemność z picia dobrego wina niepotrzebna jest żadna wiedza,
tak jak nie musimy znać się na muzyce, aby się nią cieszyć.
Jednak aby docenić najlepsze niuanse alkoholu, czy też muzyki,
trzeba je poznać i zrozumieć. Pomóc ma w tym system ocen
wypracowany przez Łódzki Klub Winiarzy i stosowany podczas
degustacji oraz Ogólnopolskiego Konkursu Win Domowych. Co więcej,
umiejętność prawidłowej oceny wina może przełożyć się na
prawidłową jego produkcję.
Analizowanie i ocenianie win to nie
tylko domena profesjonalistów – sommelierów. Każdy winiarz może
zabawić się w sędziego czy jurora, oceniając wyroby własne lub
znajomych. Wystarczy do tego motywacja. Nauczenie się rzetelnej
oceny wina wymaga bowiem nieco wysiłku myślowego, skupienia,
zrozumienia natury wina i zachodzących w nim procesów. Przydatną
rzeczą będzie również gotowy system oceniania. Istnieje ich kilka
rodzajów: od wersji 100-punktowej do 20-punktowej, a nawet
mniejszych. Skala 20-punktowa zapewnia łatwą, przejrzystą i szybką
metodę analizy, będąc przy tym wciąż dokładną i
satysfakcjonującą. Dany system zostanie opisany w kolejnych postach, a
ściągnąć go można stąd.
Przed przystąpieniem do oceniania wina
należy zadbać o odpowiednie atrybuty i otoczenie. Podstawowym
narzędziem jurora jest kieliszek. Powinien być wykonany z białego
szkła oraz być czysty. Najlepszym kształtem jest tulipan –
czasza szeroka u podstawy i węższa u góry. Dla win musujących
kieliszek powinien być węższy oraz wyższy, tzw. flet. Istotna
jest również pojemność. Kieliszek napełniamy do 1/5 – 1/4
pojemności (ok. 35-70 ml), tak aby można było swobodnie nim
kręcić. Oceny najlepiej dokonywać przy świetle dziennym lub
dobrym świetle sztucznym w wentylowanym pomieszczeniu. Degustacja
wina w starej piwniczce przy świeczce jest z pewnością
romantyczna, ale mało efektywna... Temperatura ocenianych win
powinna być odpowiednia do rodzaju wina: białe – około 12o
C, czerwone – około 18o C, różowe – gdzieś
pomiędzy, musujące – od 4o do 8o C.
Oceniając kilka – kilkanaście win należy zadbać o sprawność
kubków smakowych, przepłukując usta wodą, przeżuwając białe
pieczywo oraz robiąc przerwy między próbowanymi winami, jeżeli
jest to możliwe.
Kolejność etapów degustacji i oceny
wina:
- Wygląd
- Spójrz na kieliszek z winem z góry, następnie przechylając go pod kątem 30o-45o naprzeciw jasnego, białego tła.
- Zwróć uwagę na klarowność oraz barwę wina, a także ewentualne pęcherzyki gazu.
- Aromat
- Powąchaj wino, zbliżając nos do krawędzi kieliszka, nie kręcąc nim (kieliszkiem, nie nosem) ;)
- Odnotuj i zapamiętaj zapach i jego intensywność.
- Zakręć kieliszkiem, trzymając go za nóżkę, aby uwolnić więcej aromatów.
- Powąchaj wino, najpierw z nosem przy krawędzi, następnie głębiej w kieliszku.
- Smak
- Weź mały (5-10 ml) łyk.
- Rozprowadź wino po całej powierzchni jamy ustnej: języku, policzkach, podniebieniu.
- Zwróć uwagę w jakich częściach wyczuwasz smaki (słodki, kwaśny, gorzki), jak długo się utrzymują i jak zmienia się ich natężenie.
- Skup się na wrażeniu powstającym w ustach: cierpkości, szczypaniu, „ostrości” alkoholu, gęstości wina.
- Finisz
- Odnotuj jak długo (0-60 s) smak wina pozostawał w ustach po przełknięciu (lub wypluciu) i czy był przyjemny.
- Wrażenia ogólne
- Dokonaj podsumowującej oceny przyjemności, złożoności, subtelności, elegancji, harmonii wina.
Powyższe zalecenia to dopiero wstęp
do dobrej analizy i oceny wina. Poszczególne jego cechy muszą
zostać opisane, tak aby były prawidłowo interpretowane przez osobę
oceniającą. Wiedza na temat „składników” wina pozwoli na
odrębną ich ocenę, co jest niezwykle istotne zważywszy na
złożoność napoju, jakim jest wino. Należy poza tym pamiętać,
że ocena wina musi dążyć do maksymalnego obiektywizmu, musi
polegać na wiedzy i doświadczeniu, a nie indywidualnych
preferencjach smakowych.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDo degustacji win warto jest zaopatrzyć się w odpowiednie szkło, w którym będziemy podawać trunek. Ja w domu posiadam kilka zestawów kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow, w których podaję wina białe oraz czerwone. Z reguły wina białe serwuję wyłącznie w mniejszych kieliszkach, ponieważ trunek ten nie wymaga dużego kontaktu z powietrzem. Kieliszki do wina białego są smukłe oraz mają wysokie nóżki.
OdpowiedzUsuń