Rozpoznanie
i ocenienie zapachu wina to trudne zadanie. Wymaga cierpliwości,
praktyki i tzw. pamięci zapachów. Swoją rolę odgrywa również
indywidualny bagaż doświadczeń i skojarzeń, związanych z
zapachami. Im więcej ktoś wącha, uczy się zapachów, tym łatwiej
może rozpoznać i nazwać, to co czuje zmysłem powonienia.
Zapach
wina można podzielić teoretycznie na aromat i bukiet. Aromaty to
wszystkie zapachy, jakie pochodzą z użytych do produkcji owoców.
Bukiet zaś to zapachy rozwijające się w czasie fermentacji,
przetwarzania i dojrzewania wina. W praktyce nieraz trudno wskazać
genezę niektórych zapachów, stąd w codziennej mowie można używać
słów aromat i bukiet zamiennie.
Zapach
wiele mówi o jakości wina, surowcach, z jakich powstało, wieku a
także wadach lub chorobach trunku. Od dobrego wina oczekujemy
przyjemnego winnego, owocowego aromatu, jeżeli zaś wyczuwamy
przykry zapach, to jest to zazwyczaj oznaką, że coś jest nie tak.
Na szczęście rozpoznanie brzydkiego zapachu pozwala na nazwanie
substancji, która jest za to odpowiedzialna, a tym samym wskazanie
możliwej przyczyny przykrego zapachu i jej wyeliminowanie.
Postępowanie:
- Powąchaj delikatnie wino, nie kręcąc na razie kieliszkiem.
- Odnotuj intensywność zapachu i postaraj się nazwać wyczuwane aromaty. Nie musisz wyczuwać od razu wszystkich. Możesz sporządzać notatki.
- Szybkimi, krótkimi ruchami ramienia (nie nadgarstka!) zakręć winem w kieliszku, aby lepiej zmieszać je z powietrzem i uwolnić jeszcze więcej aromatów.
- Powąchaj wino, najpierw z nosem przy krawędzi, następnie głębiej w kieliszku. Porównaj z poprzednimi wrażeniami.
- Powtarzaj aż do osiągnięcia zadowalającego rezultatu.
W
najgorszym wypadku wino może być pozbawione aromatu lub pachnieć
nieprzyjemnie. Przykry zapach może wiązać się z wadą lub chorobą
wina (zapach chemiczny, siarkowy, drażniący, octowy itd.) lub
dominującym i maskującym inne aromaty zapachem alkoholu (0 pkt).
Słabo wyczuwalny lub silnie jednoowocowy zapach jest za mało
intensywny lub zbyt prosty (1 pkt). Nieco lepiej prezentuje się
czysty zapach owocowy – jest łatwo odróżnialny, przewidywalny,
niezaskakujący, nierozbudowany (2 pkt). Pociągający aromat zachęca
do wypicia, wywołuje przyjemne skojarzenia, jest rozbudowany,
finezyjny (3 pkt). Wina wyjątkowe mają złożony bukiet, o wielu
aromatach, pozostających ze sobą w harmonii, żadna nuta zapachowa
nie powinna dominować, wyczuwalna jest elegancja i duża finezja
zapachu (4 pkt).
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzykry zapach, który nie chcący dostał się do otoczenia, można szybko wyeliminować za pomocą neutralizatora zapachowego https://neutralizatoryzapachu.pl/. W sprzedaży dostępne są neutralizatory, które polecane są do usuwania zapachów z małych jak i większych przestrzeni. Do większych zaleca się przede wszystkim specjalne urządzenia przeznaczone do profesjonalnego użytku.
OdpowiedzUsuń