Strony

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Vieux garçon, czyli nalewka wieloowocowa, w butelkach i podsumowanie roku

Rok 2013 kończę rozlewem nalewki wieloowocowej, z francuska zwanej vieux garçon, do butelek. Nalewka powstawała od lata do późnej jesieni, a trafiły do niej kolejno: truskawki, czereśnie, maliny, czarna porzeczka, morele, ciemne winogrona (tzw. altanówki ;)) i gruszki. Do tego alkohol i nieduża ilość cukru oraz oczywiście czas. Owoce po zlaniu nalewu nie były wyciskane, tylko zasypane cukrem, który wyciągnął z nich jeszcze sporą ilość syropu. Same owoce, wciąż w dobrym stanie fizycznym, posłużą do "pijanych" wypieków. Po połączeniu dwóch nalewów całość okazała się wyraźnie słodka, ale z równoważącą ją kwasowością (którą można dowolnie zwiększać sokiem z cytryny lub limonki) i niesamowitą owocowością. W nosie i ustach dominują na razie truskawki i maliny, ale nalewka z czasem będzie się zmieniać, rozwijając inne smaki. Kolor wyszedł taki, jaki zamierzałem - czerwony: ani zbyt ciemny, ani blady, rubinowy, przejrzysty. Nalewka trąci jeszcze młodzieńczą szorstkością, ostrością, więc postoi trochę aż nadarzy się dobra okazja.



piątek, 20 grudnia 2013

Prezenty dla domowego winiarza

Wymyślanie i szukanie prezentów na gwiazdkę bywa trudne, męczące i co najgorsze nieraz skazane na porażkę. Chyba, że osoba, która ma prezent otrzymać jest domowym winiarzem (panie mi wybaczą, ale słowo winiarka to przede wszystkim mebel do przechowywania butelek z winem. Wiem jednak, że panie też wino robią, a nawet mnie czytają). Domowy wyrób win i innych alkoholi to tak szerokie hobby, że ilość pomysłów na prezent zdaje się niewyczerpana. Poniżej kilka pomysłów – propozycji. Możecie śmiało podszepnąć je Waszym Mikołajom.

sobota, 7 grudnia 2013

Bo domowe jest lepsze..?

Czy wino domowe może być równie dobre lub lepsze od win gronowych kupionych w sklepie? Pewnie każdy winiarz domowy powie: - tak! Dlaczego więc wiele win zrobionych w domu jest niepijalnych, kiepskich, przeciętnych i nie mogących się równać nawet z przeciętnymi winami gronowymi? Czy szkopuł tkwi w winogronach? Czy inne surowce mniej nadają się na wino?


niedziela, 24 listopada 2013

Wyniki V Konkursu Win Domowych Łódź 2013


Zachęcam do zapoznania się z wynikami V Konkursu Win Domowych, który odbył się 16 listopada 2013 r. Jest to spora garść wiedzy i inspiracji w domowej produkcji win. Zapraszam na stronę Łódzkiego Klubu Winiarzy.

sobota, 23 listopada 2013

Taniny w winie

Miękkie, jedwabiste, aksamitne, młode, agresywne, ostre, gorzkie, cierpkie. Są to przymiotniki używane do opisu wrażeń smakowych, powstających w ustach dzięki obecności tanin, czyli garbników w winach czerwonych. Jaka jest jednak różnica między wszystkimi tymi określeniami? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy spojrzeć na pochodzenie różnych typów tanin i sposób ich przenikania do wina, metody regulowania ekstrakcji tanin z owoców, ich wpływ na styl wina, różnicę między "dobrymi" i "złymi" taninami oraz na to jak garbniki zmieniają się w czasie i jak wpływają na smak.

wtorek, 19 listopada 2013

Dosładzanie cydru metodą szampańską

Cydr to musujący napój alkoholowy uzyskany dzięki fermentacji soku owocowego, najczęściej jabłkowego lub gruszkowego. Szukając bardziej znanych analogii w świecie alkoholi, od razu natrafimy na wino musujące, popularnie zwane szampanem. Produkcja obu trunków jest zaskakująco podobna, dlatego opisany poniżej sposób usuwania osadu z cydru i jego dosłodzenie są żywcem wyjęte z procesu szampanizacji.


poniedziałek, 4 listopada 2013

Konkurs Win Domowych - gotowi?

Niebawem, bo już 16 listopada, odbędzie się V Konkurs Win Domowych w Łodzi. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 3 wina, postępując zgodnie z regulaminem. Poza wystawieniem swoich trunków, warto odwiedzić Biowin tego dnia, obserwować pracę sędziów i poczuć atmosferę winiarskiego święta.


środa, 23 października 2013

Degustacja i ocena wina: wrażenia ogólne

Po analizie wyglądu, zapachu i smaku wina następuje jego ocena zbiorcza. Wrażenia ogólne to podsumowanie całokształtu degustowanego trunku.

sobota, 19 października 2013

Degustacja i ocena wina: smak

Smak w ocenie wina to kombinacja smaku i wrażeń zmysłowych, powstających w jamie ustnej i gardle podczas picia wina. Na tym etapie oceny bierzemy pod uwagę różne jego składniki: słodycz, kwasowość, cierpkość (taniny), alkohol, budowę i długość (finisz), dlatego spodziewamy się wina o dobrym balansie, czyli równowadze wszystkich tych elementów.

wtorek, 15 października 2013

Degustacja i ocena wina: zapach

Rozpoznanie i ocenienie zapachu wina to trudne zadanie. Wymaga cierpliwości, praktyki i tzw. pamięci zapachów. Swoją rolę odgrywa również indywidualny bagaż doświadczeń i skojarzeń, związanych z zapachami. Im więcej ktoś wącha, uczy się zapachów, tym łatwiej może rozpoznać i nazwać, to co czuje zmysłem powonienia.

niedziela, 13 października 2013

Degustacja i ocena wina: wygląd

Wygląd wina, czyli jego kolor, barwa, odcień, klarowność oraz blask może wiele powiedzieć o jakości wina, jego wieku, surowcu, z jakiego zostało zrobione, a także zdradzić jego wady. Analiza wyglądu wina jest zawsze pierwszym etapem jego oceny.

czwartek, 10 października 2013

Degustacja i ocena wina: wstęp

Wino jest jak muzyka. Aby czerpać przyjemność z picia dobrego wina niepotrzebna jest żadna wiedza, tak jak nie musimy znać się na muzyce, aby się nią cieszyć. Jednak aby docenić najlepsze niuanse alkoholu, czy też muzyki, trzeba je poznać i zrozumieć. Pomóc ma w tym system ocen wypracowany przez Łódzki Klub Winiarzy i stosowany podczas degustacji oraz Ogólnopolskiego Konkursu Win Domowych. Co więcej, umiejętność prawidłowej oceny wina może przełożyć się na prawidłową jego produkcję.

środa, 2 października 2013

V Konkurs Win Domowych Łódź 2013

Wielkimi krokami zbliża się piąta edycja Konkursu Win Domowych, który odbędzie się w Łodzi 16 listopada br. Konkurs przeznaczony jest dla amatorów domowego winiarstwa z całej Polski, a zresztą, bez kozery powiem, że z całego świata! Zachęcam do zapoznania się z kilkoma najważniejszymi faktami dotyczącymi konkursu oraz do przygotowania się do udziału!

sobota, 28 września 2013

Alternatywne dodatki dębowe

Piwniczka pełna wielkich dębowych beczek, z leżakującym w nich winem, to piękny widok i zapewne marzenie wielu winiarzy domowych. Często jest ono nieosiągalne, ale nie jest to powód do smutku. Nawet jeżeli jesteśmy pozbawieni walorów estetycznych dębowej beczki, wciąż możemy cieszyć się z korzyści, jakie drewno dębowe wnosi do wina, unikając przy tym kosztów i problemów jakie stwarza beczka. Alternatywą są bowiem kawałki drewna dębowego, o różnej wielkości i stopniu palenia, zapewniające ten sam rezultat i sprawiające o wiele mniej kłopotów.

niedziela, 22 września 2013

Czarny bez - owoce i wino


Czarny bez to niezwykle pospolity krzew porastający obrzeża lasów, pól oraz wszelkiego rodzaju nieużytki. Forma uprawna jest spotykana o wiele rzadziej. Rośliny z rodzaju bzowatych rozpowszechnione są na całym świecie, jedynie z pominięciem równika. Spośród wielu gatunków, których owoce nadają się do spożycia, wyróżnia się najczęściej bez czarny (Sambucus nigra) oraz bez kanadyjski (S. canadensis), rosnące odpowiednio – w Europie i Ameryce Północnej. Owoce bzu czarnego (a także kwiaty) są od stuleci wykorzystywane w winiarstwie. Same w sobie dają bogate smakowo wino; są również dodawane do win z innych owoców, nawet winogron, w celu poprawy ich barwy, smaku oraz podniesienia poziomu tanin. Warto zainteresować się wyrobem wina z owoców czarnego bzu, a także innymi przetworami, pamiętając o kilku sprawach.

środa, 18 września 2013

XXXIV Zlot Łódzkiego Klubu Winiarzy

Łódzki Klub Winiarzy pragnie zaprosić wszystkich chętnych do udziału w kolejnym zlocie, podczas którego będziemy próbowali naszych trunków, oceniali je i dzielili się wiedzą na temat domowych alkoholi. Nie zabraknie oczywiście miejsca na rozmowy na inne tematy oraz dobrego jedzenia, o które zatroszczy się restauracja Cross Bar (ul. Łagiewnicka 219, Łódź). Spotykamy się w piątek 20 września o godzinie 16:00. Do zobaczenia!

środa, 11 września 2013

Aroniowe Beaujolais Nouveau

Do zbiorów winogron szczepu gamay, z których powstaje Beaujolais Nouveau, pozostały - jak donoszą francuscy winiarze - jeszcze jakieś dwa tygodnie. Czy zdążą oni przed trzecim czwartkiem listopada (21 listopada), kiedy tradycyjnie odbywa się święto Beaujolais Nouveau? Z pewnością. A czy winiarz domowy może w tym samym czasie wyprodukować równie smaczne młode "bożole"? Oczywiście, szczególnie, że właśnie mamy sezon na jeden z najlepszych owoców na wino czerwone - aronię.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dlaczego twój gęstościomierz cię okłamuje?

Niezastąpionym przyrządem w codziennym życiu domowego winiarza jest gęstościomierz. Jest to proste urządzenie o cylindrycznym kształcie, zrobione ze szkła, obciążone metalowymi kulkami na jednym końcu (nie jest to rtęć ani ołów). W środku cylindra znajduje się pasek papieru ze skalą, np. od 0 do 25 z podziałką, np. co 0,2. Gęstościomierz jest poza tym pusty w środku, dzięki czemu jego odcinek ze skalą unosi się na powierzchni płynu. Obciążony koniec wskazuje dół, co umożliwia poprawne odczytanie gęstości płynu. Aby go użyć, umieść aerometr w winie (miodzie, cydrze, piwie) i odczytaj ze skali miejsce, w którym styka się z płynem.

środa, 31 lipca 2013

Czarna porzeczka - superowoc na super wino

Osoby interesujące się zdrowym żywieniem na pewno znają określenie superżywność (z ang. superfoods). Są to produkty pochodzenia naturalnego, które cechuje nadzwyczajne bogactwo wartości odżywczych i zdrowotnych, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Mianem superżywności określa się np. komosę, spirulinę, ziarna kakaowca, migdały, aloes, jagody goji itd. Na tej samej fali stworzono określenie: superowoc (z ang. superfruit). Jednym z superowoców, którego w dodatku nie trzeba sprowadzać z żadnej Ameryki Południowej czy Azji, jest czarna porzeczka. Owoc o ciekawych właściwościach, produkowany w Polsce na gigantyczną skalę, świetnie nadający się na domowe czerwone wino. Co warto o nim wiedzieć?

sobota, 20 lipca 2013

Środki klarujące w winie


Zmętnienie lub obecność pływających drobin jest uważana za poważną wadę wina. Brak klarowności przeszkadza w pełnym jego docenieniu. Poza problemem wizualnym, zmętnienie, osad lub drobiny w winie mogą powodować pogorszenie jego smaku oraz stanowić zagrożenie dla stabilności. Tradycyjnie klarowność wina osiąga się poprzez sedymentację i ściąganie wina znad osadu. Inne metody to klarowanie środkami klarującymi i filtracja. Ostatni sposób – filtracja – z powodu kosztu sprzętu i największego wpływu na smak, aromat i kolor wina nie leży w sferze zainteresowań winiarza domowego. Metoda tradycyjna – sedymentacja, czyli samoistne opadanie osadu i oddzielanie go od wina poprzez ściąganie lub zlewanie – pomimo prostoty ma pewne wady. Do najważniejszych należą czas, potrzebny do osiągnięcia klarowności (a czas nie zawsze jest sprzymierzeńcem wina), zagrożenie zbytnim utlenieniem podczas zlewania oraz sytuacja, w której wino, obojętnie jakbyśmy dużo czasu mu dali, nie chce się samo sklarować. Stąd zainteresowanie środkami klarującymi. Czym są te substancje, kiedy należy ich używać i jakie dają rezultaty?


wtorek, 16 lipca 2013

Wina porzeczkowe - spotkanie Łódzkiego Klubu Winiarzy

Chcesz zrobić wino porzeczkowe ale nie wiesz jak sprawić, aby nie było piekielnie kwaśne? Chcesz się przekonać jak może wtedy smakować? Zapraszam na spotkanie Łódzkiego Klubu Winiarzy, w piątek 19 lipca o godz. 17:00, poświęcone właśnie winom porzeczkowym.
Degustowane i dyskutowane będą wina wytworzone według metody odkwaszania na gorąco. Gościć będziemy w klubokawiarni Owoce i Warzywa, ul. Traugutta 9, Łódź.
Do zobaczenia!



niedziela, 30 czerwca 2013

Mój nastaw na wino rabarbarowe


Sezon na rabarbar powoli zbliża się ku końcowi. Można go jeszcze znaleźć w sprzedaży, ale wypierają go atrakcyjniejsze truskawki, czereśnie i wiśnie. O winie rabarbarowym pisałem już wcześniej, podając trzy sprawdzone przepisy. Sam jednak postanowiłem pójść nieco inną drogą, najważniejszymi punktami której są:

  • uzyskanie na zimno soku rabarbarowego do fermentacji;
  • niewytrącanie kwasu szczawiowego.

środa, 26 czerwca 2013

Vieux garçon, tutti-frutti lub nalewka wieloowocowa


Vieux garçon, czyli nalewka starokawalerska, to nalewka sporządzana poprzez stopniowe dodawanie do słoja z czystym alkoholem świeżych sezonowych owoców. Podobno tylko starzy kawalerowie mają dostatecznie dużo cierpliwości, aby taką nalewkę wykonać. Oczywiście potraktujmy to z przymrużeniem oka. Nalewka wieloowocowa, zwana też tutti-frutti, wychodzi każdemu, niezależni od płci i stanu cywilnego.
Przepis jest prosty: oczyszczone owoce wrzuca się do słoja, zasypuje cukrem i zalewa czystym alkoholem, tak aby owoce były zanurzone w całości. I tak od czerwcowych truskawek, po późno jesienne śliwki, dziką różę, jabłka, gruszki a nawet owoce egzotyczne. Skład wieloowocowej ratafii jest ograniczony tylko przez fantazję jej wykonawcy.

niedziela, 9 czerwca 2013

Festiwal Wina i Sera 6-9 czerwca 2013

Z przykrością informuję, że festiwal już zakończony. Ale jeśli o nim nie wiedzieliście lub nie udało się dotrzeć, to Was pocieszę: strata nie jest specjalnie dotkliwa i można ją szybko nadrobić. Festiwal Wina i Sera został zorganizowany przez dwa sklepy: Kondrat Wina Wybrane i Ser Lanselot. Oba działają w niezwykle modnej ostatnio przestrzeni OFF Piotrkowska w Łodzi. Jeżeli jesteście z Łodzi lub się tu wybieracie, koniecznie odwieźcie to miejsce (nawet jeśli nie nosicie spodni rurek i białych słuchawek...).
Każdy dzień festiwalu był poświęcony jednemu krajowi winiarskiemu: Włochom, Hiszpanii, Węgrom i Portugalii. Serwowane były wina z tych państw, zaś tuż obok można było dobrać sery pasujące do tego, co aktualnie w kieliszku (sklep z winami sąsiaduje ze sklepem z serami - lepiej pomyślane niż w niejednym supermarkecie...). Kulminacją był z pewnością piątkowy dzień hiszpański, dzięki obecności Marka Kondrata.

piątek, 7 czerwca 2013

Literatura winiarska: W. Bosak, Poprawa jakości win białych

Dziś odpocznę od pisania. Podaję za to link do lektury krótkiej, lecz treściwej i po polsku. Autor: Wojciech Bosak. Pełen tytuł: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Część pierwsza: poprawa jakości win białych. Do pobrania z oficjalnego źródła.
Choć tytuł wskazuje tylko na wina gronowe, to w większości można przełożyć zawartą w broszurze wiedzę również na wina z innych surowców.
Warto przeczytać, szczególnie w okresie wybitnie sprzyjającym winom białym.

czwartek, 30 maja 2013

Gotowi do butelkowania?


Wiosna w pełni. Czas na porządki w winiarskich warsztatach i piwniczkach. Pominę jednak nudne sprzątanie, wycieranie kurzu, zdejmowanie pajęczyn, wietrzenie, przenoszenie, układanie itd. Wiosną, gdy w piwniczce podnosi się temperatura a wino pozostaje stabilne, smakuje przy tym wybornie lub choćby obiecująco, nadchodzi czas na rozlew do butelek, korkowanie, etykietowanie itd. 
Jest to jeden z najprzyjemniejszych momentów w życiu winiarza... chyba, że wcześniej trzeba wyczyścić setkę używanych butelek, napełnić je winem, tak aby nie porozlewać wszędzie wokół, przygotować korki, aby łatwo wchodziły do butelek, nie przeciekały, nie pleśniały i nie kruszyły się przy późniejszym wyjmowaniu. Uff, roboty jest mnóstwo, dlatego podaję kilka rad, jak zabutelkować wino, unikając stresu i porażek.

wtorek, 28 maja 2013

Cierpliwość – zaleta czy wada?


Cierpliwość jest cnotą winiarza, mawiają jedni. Z jakiego surowca można zrobić wino „na szybko”, pytają drudzy. Najczęściej obie grupy nie mogą dojść do porozumienia. Doświadczeni winiarze, wyćwiczeni w sztuce cierpliwości, wiedzą, że trzeba lat, żeby wino nabrało odpowiedniego smaku i zapachu. Zdarza się jednak, że czekają zbyt długo. Winiarze początkujący, nastawiający swoje pierwsze trunki, chcą jak najszybciej spróbować efektów swojej pracy, co nieraz kończy się wypiciem wina przed osiągnięciem przez nie jakiejkolwiek zadowalającej dojrzałości. Jedni i drudzy popełniają ten sam błąd – nie dostosowują swoich metod do oczekiwanego celu. Jak zatem nastawić wino w domu, aby dojrzało szybko?

poniedziałek, 27 maja 2013

Czerwcowe warsztaty w Biowinie

Zbliża się sezon truskawkowy, bez trudu można już kupić rabarbar, zaraz zacznie kwitnąć czarny bez - pora nastawiać jedne z lepszych białych (i różowych) win! Tymczasem warto wpaść na warsztaty do Biowinu poświęcone tej tematyce. Do zobaczenia!



sobota, 25 maja 2013

Sezon na wino rabarbarowe



Rabarbar. Wspaniałe warzywo na wino! Tak, tak. Rabarbar lub inaczej rzewień to warzywo, co zupełnie nie przeszkadza w zrobieniu z niego wina. I to jakiego! Jest to bez wątpienia jeden z lepszych surowców na wino białe, niestety wciąż nieodkryty lub pogardzany przez wielu winiarzy. Oby się to zmieniło po lekturze artykułu ze strony Łódzkiego Klubu Winiarzy: Sezon na wino rabarbarowe.

poniedziałek, 6 maja 2013

Majowe warsztaty w Biowinie

Kolejne warsztaty o wielce aktualnej tematyce!


niedziela, 5 maja 2013

Gliceryna w winie

Gliceryna, zwana też glicerolem, to gęsty alkohol cukrowy, bezbarwny, pozbawiony zapachu i odznaczający się słodkim smakiem. Już samo to zdanie powinno wiele powiedzieć bystremu winiarzowi. Jednak zupełnie od niedawna gliceryna stała się obiektem dużego zainteresowania winiarzy z Łódzkiego Klubu Winiarzy jako bezpieczny środek dosładzający wino. Winiarze lubujący się w półsłodkich i słodkich winach powinni skupić uwagę – być może odwieczny problem niestabilnych win z cukrem resztkowym (refermentacja w butelkach itp.) został rozwiązany...


niedziela, 7 kwietnia 2013

Ciasto na stoucie z pianką


Choć minął zaledwie tydzień od Wielkanocy i można by mieć jeszcze serdecznie dość ciast, to chodziło za mną mocne i ciemne ciasto, przypominające w smaku stout. Nic prostszego niż upiec takie z dodatkiem ciemnego piwa. Ciemnoczekoladowy spód i biała pianka z serka mascarpone to świetne połączenie, dające piwny deser.

środa, 20 marca 2013

Różowe wino truskawkowe: zacznij już teraz!

Czy można wyprodukować w domu wino różowe z owoców inne niż winogrona? Wino o delikatnej różowej barwie, interesującym aromacie i przyjemnym lekkim smaku? I czy można zabrać się za to już teraz, gdy nie ma jeszcze świeżych krajowych owoców? Oto propozycja truskawkowo-bananowego wina z kwiatem czarnego bzu w tle, które daje twierdzącą odpowiedź na wszystkie te pytania.

poniedziałek, 4 marca 2013

Jak zwiększyć ciało wina?

Po zapoznaniu się z terminem ciało wina i jego zrozumieniu, warto przyjrzeć się pewnym technikom, dzięki którym stanie się możliwa poprawa jakości domowych win owocowych właśnie pod kątem nadania winom okrągłego i pełnego smaku.

czwartek, 21 lutego 2013

„Nic tak nie wpływa na ducha jak ciało”, czyli o ciele wina

Podczas czytania opisu wina lub not degustacyjnych można zetknąć się z terminem „ciało wina” (ang. wine body). Co kryje się pod tym z pozoru dziwnym i trudnym do uchwycenia słowami zwrotem? Jakie rodzaje ciała wina rozróżniamy? Co składa się na odczuwane przez nas ciało wina? Do czego wreszcie może być przydatne dane określenie?

niedziela, 17 lutego 2013

"Redlówka", nalewka śliwkowo-pomarańczowa

Nalewki śliwkowe to jedne z moich ulubionych. Co roku próbuję innego przepisu i owoc ten zawsze odwdzięcza się znakomitym smakiem, niezależnie od odmiany i "świeżości". Nalewkę śliwkową można bowiem zrobić o każdej porze roku - również z owoców suszonych.

piątek, 8 lutego 2013

Wino żytnie - nowa odsłona

Domowe wina żytnie zauważalnie straciły na popularności w ostatnich latach. Żyto zostało wyparte przez łatwo dostępny ryż. Wina z obu tych surowców charakteryzują się prostotą wykonania i szybkim dojrzewaniem, dlatego polecane są początkującym. Ponadto, dają one wina neutralne w smaku i zapachu, więc aż się proszą o różne dodatki owocowe, kwiatowe czy przyprawowe. Łatwo więc dostosować przepis do swoich upodobań. Proponowany poniżej sposób wykonania prowadzi do otrzymania wina białego, wytrawnego, o niskiej zawartości alkoholu, dobrze zaznaczonym ciele oraz o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu i cytrusów, nieźle imitującego stołowe wino gronowe.


wtorek, 5 lutego 2013

Dziś sam jestem Dziadkiem... Mrozem

Święta - minęły. Dzień dziadka - minął. Mrozy nawet minęły. Co więc zostało? Dziadek Mróz!

poniedziałek, 4 lutego 2013

Grzany cydr z syropem z kwiatów czarnego bzu i anyżem


Cydry powoli zaczynają zadamawiać się w świadomości Polaków, choć wciąż jest problem z określeniem czy jest to wino, czy piwo. Odpowiedź jest tymczasem prosta i jednoznaczna: cydr to cydr. Choć kojarzy się on bardziej z latem i orzeźwieniem, to nic nie stoi na przeszkodzie w zrobieniu grzanego cydru. Zapraszam!

sobota, 2 lutego 2013

Dwutlenek siarki w winie - podsumowanie

JAK ZMIENIŁ SIĘ TWÓJ STOSUNEK DO DWUTLENKU SIARKI W WINIE PO LEKTURZE BLOGA?

piątek, 1 lutego 2013

Kwas askorbinowy, czyli mniej "siarki" w winie, odc. 4

Po serii postów o korzystnym działaniu dwutlenku siarki, jego prawidłowym dozowaniu i aplikowaniu do wina, mam nadzieję, że część winiarzy domowych odrzuci nieuzasadnione obawy i przesądy, związane z SO2. Antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości tego związku są niezastąpione w nowoczesnym i świadomym winiarstwie. Mimo to, wciąż poszukiwane są inne sposoby stabilizacji i ochrony wina, głównie z powodu nacisków konsumentów, część których nigdy nie zaakceptuje „siarczynów” w winie. Jednym ze sposobów na ograniczenie użycia dwutlenku siarki (ale nie całkowitej z niego rezygnacji!) jest kwas askorbinowy – dostępny w wielu sklepach z akcesoriami winiarskimi i łatwy w domowym zastosowaniu.

czwartek, 31 stycznia 2013

Dwutlenek siarki w winie, czyli nie taki diabeł straszny, odc. 3

Zgodnie z obietnicą, przechodzę do praktycznych porad, jak stosować dwutlenek siarki w domowym winie. Podane zostaną dawki, sposób dodawania i porady, oparte na literaturze fachowej i własnym doświadczeniu. Jeżeli do tej pory nie stosowałeś/aś SO2, bo wydawało się to trudne, to od teraz będziesz miał/a "chemię" w małym paluszku!

wtorek, 29 stycznia 2013

Dwutlenek siarki w winie, czyli nie taki diabeł straszny, odc. 2

Poprzedni post o dwutlenku siarki przytaczał pewne fakty i mity o tej substancji. Zabrakło tam koronnego argumentu przeciwników siarkowania wina, mianowicie legendarnego dziadka, który robił jeszcze bardziej legendarne wino bez "siarki" (on czasem i bez drożdży robił to wino!). Tymczasem dziadek pirosiarczynu potasu czy innej formy SOzwyczajnie nie miał, bo czy takie produkty można było kupić w PRL-u? Co ciekawe, były one dostępne przed II wojną światową, o czym świadczy książka Ludwika Spissa "Najnowsze sposoby wyrobu win w domu" (wydanie z 1939 r.), w której czytamy, że Sulfurol "konserwuje i poprawia smak win". Kończę jednak temat mitów i podaję kolejną, solidną porcję faktów.


poniedziałek, 28 stycznia 2013

Dwutlenek siarki w winie, czyli nie taki diabeł straszny, odc. 1

Uwaga: ogłaszam tydzień siarkowania! Przez cały najbliższy tydzień pojawiać się będą teksty teoretyczne i praktyczne o dwutlenku siarki w produkcji wina. Czy sprawi to, że na zawsze porzucicie czytanie bloga, bo "nie uznajecie tego świństwa" w winie, czy poszerzycie swoją wiedzę? Jestem ciekaw rezultatów i opinii w komentarzach!


niedziela, 27 stycznia 2013

Trzy wina bananowe

Banany to wspaniałe owoce na wino domowe, nie tylko w porze zimowej. Da się z nich zrobić nie tylko egzotyczne wino bananowe, ale również poprawić budowę i smak innych win. Kontynuując tematykę stylów win, poniżej znajdują się trzy przykłady dobrych i różnych win bananowych, co pokazuje że z jednego surowca może powstać wiele ciekawych alkoholi. To, który ze stylów przypadnie do gustu zależy wyłącznie od samego winiarza. Wskazówki podane niżej pomogą w zrozumieniu pewnych zabiegów, jakim podlega wino i doprowadzą do otrzymania zaplanowanego trunku w jednym z trzech charakterystycznych i odmiennych stylów.

wtorek, 22 stycznia 2013

Banany w winie


Banany to wspaniałe owoce na wino domowe, nie tylko w porze zimowej. Da się z nich zrobić nie tylko egzotyczne wino bananowe, ale również poprawić budowę i smak innych win. Poniższy tekst wyjaśni dlaczego banany są tak wartościowe oraz pokaże najlepszy sposób na ich zastosowanie.


niedziela, 20 stycznia 2013

Trzy style wina aroniowego


Po teorii, wyłożonej w artykule Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu, pora zaprezentować praktyczne jej zastosowanie. Surowcem, który doskonale się ku temu nadaje jest aronia. Ten nie przez wszystkich lubiany za swoją cierpkość owoc daje znakomite i różniące się od siebie wina, w zależności od upodobań winiarza i zastosowanej techniki.

czwartek, 17 stycznia 2013

Klasyczna Irish Coffee

Po poprzednim, mocno teoretycznym, poście a w oczekiwaniu na następne może warto zaparzyć dobrej kawy i przetrawić nową porcję wiedzy?

Nie byłbym sobą, gdybym do kawy nie dodał odrobiny alkoholu, łącząc w ten sposób dwa ulubione napoje.

Jesteście ciekawi, skąd wzięła się kawa po irlandzku?

środa, 9 stycznia 2013

Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu

Domowe wytwarzanie win owocowych (a także kwiatowych, warzywnych, zbożowych etc.) opiera się na przepisach. Wskazówki co do użycia owoców i zastosowania metod są ujęte na wzór przepisów z książek kucharskich. Przepisy rzadko zawierają szczegółowe informacje, niezbędne do udanego zrobienia wina, co rodzi wiele problemów. Podejście prezentowane w tym artykule odchodzi od posługiwania się „kucharskim” przepisem na wino, wprowadzając w to miejsce pojęcie stylu wina.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Szwedzki glögg

Jeden z najlepszych przepisów na grzane wino.

niedziela, 6 stycznia 2013

Wino na zimowe wieczory

Wino posiada wiele zmysłowych i zdrowotnych właściwości, m.in. rozgrzewa ciało i poprawia nastrój, co jest szczególnie ważne zimą. Gorące wino z miodem lub cukrem oraz słusznym dodatkiem korzennych przypraw to wspaniałe remedium na mróz, śnieżyce i krótkie dni, a długie wieczory. Grzane wino, bo o nim mowa, ma długą i bogatą tradycję wśród wielu europejskich narodów. Współcześnie doskonale wpasowuje się w świąteczno-zimowy nastrój.

Witajcie w Nowym Roku i na nowym blogu!


Nowy Rok to dobry moment na zapoczątkowanie czegoś nowego. Witajcie więc na blogu Wino Domowe 2.0.

Jest to blog poświęcony domowej produkcji wina oraz innych alkoholi. Wersja 2.0 oznacza, że informacje i sposób ich przekazywania są inne: nowoczesne i idące z duchem czasu.